Tècnica i rendiment esportiu

tecnica

Aquests últims anys s'han produït canvis a la nostra vida quotidiana. Els mitjans de comunicació, les publicacions, els metges, tothom aconsella practicar esport per a una vida més sana. Però quan una persona no ha practicat mai esport o ha practicat poc i no té una bona preparació física, es poden presentar problemes al seu sistema locomotor.
La manca de coneixement de la bona pràctica esportiva sovint provoca un augment de les lesions. El més fàcil és posar-se unes bambes i sortir a córrer, anar en bicicleta o bé anar al gimnàs. Volem semblar esportistes d'elit, però ells tenen bons assessors i terapeutes al seu voltant. Pensem que el nostre cos pot fer esport sense consells tècnics ni preparació prèvia, i hem d'estar en bones condicions per a practicar-lo.
La repetició dels moviments en la pràctica esportiva ha de ser sinònim de prevenció i de salut. Però un excés de moviment pot ser responsable d'una hiper-utilització del muscle-esquelètic:
Moviments de màxima amplitud i de repetició a gran velocitat i amb força poden causar lesions a les extremitats superiors (espatlla, colze de tenista), i també a les extremitats inferiors ( tendó d'Aquil•les del maratonià).
Les lesions també poden afectar tot el muscle-esquelètic: les fractures, la fatiga muscular, l'estrès muscular, la síndrome compartimental, les tendinitis, les lesions musculars ...
Atès que cada esport té sèries repetitives amb més o menys possibilitat traumàtica, la preparació requereix més esforç físic, tècnica i material de qualitat. Tot això ha d'estar adaptat a l'edat de l'esportista per tal de gaudir de la pràctica esportiva sense patir efectes secundaris.
Per acabar, recordar que és molt important realitzar escalfaments adequats abans de començar a practicar qualsevol esport i fer estiraments al finalitzar. Així la pràctica serà sinònim de benestar, salut i plaer.

 

Dominique Géraud

 

Si heu passat de llarg els enllaços a escalfaments i estiraments, els teniu AQUI en l'apartat de "Formació"

Manteniment de caiacs de fibra de vidre

MANTENIMENT DE CAIACS DE FIBRA DE VIDRE


Del Taller realitzat els dies 25-26 de març amb en Miquel Alburquerque


Consideracions preliminars:
• Treballar en un lloc ben ventilat, utilitzar ulleres de protecció, guants de nitril, careta de pols per polir, per les resines i dissolvents la careta de vapors orgànics: els vapors i la pols dels productes que utilitzarem són perjudicials per a la salut i a més els productes químics també s’absorbeixen per la pell. També són molt inflamables.
• Sigueu respectuós/a amb el medi ambient: els residus i productes sobrants, per la seva alta toxicitat, cal portar-los a la deixalleria.
• Que no hi hagi humitat a l’ambient i les superfícies estiguin seques. Amb l'augment de
temperatura les resines solidifiquen més ràpidament, en temps fred i/o humit no funcionen bé.


A): Reparació de rascades i cops que només afecten a la superfície pintada:

 

*El material necessari és:


1. ACETONA: s’utilitza per a netejar i desengrassar les superfícies a tractar i netejar les eines.
2. Aiguarràs (per neutralitzar l’acetona).
3. Draps de cotó.
4. Pinzell núm. 6 de (pel sintètic)
5. Massilla de “GEL COAT” del color que vulguem reparar
6. Catalitzador pel “Gel Coat”
7. Rajola petita de gres (per amassar el “GEL COAT”)
8. Paper de vidre: de gra mig (del 40) per rebaixar i un altre a “l’aigua de gra molt fi” (del 400 o 500) per fer l’acabat
9. Pasta de polir: tipus Titanlux per a carrosseries


Si es tracta de petites rascades sense fondària només cal netejar-les amb aiguarràs i després posar-hi poliment i fregar amb un drap de cotó ( amb sentit rotatori). Si la rascada es fonda però no afecta a la fibra de vidre, primer cal omplir-la amb massilla de “Gel Coat”.
Desengreixinar i netejar amb ACETONA la zona on vulguem aplicar el “GEL COAT” en cas d’arribar a la fibra de vidre un cop netejat, és millor tornar a netejar amb aiguarràs per neutralitzar l’efecte de l’Acetona sobre la fibra de vidre, assecar amb un drap de cotó.
Posar amb l'ajuda d'una espàtula, una petita quantitat de “Gel Coat” a sobre de la rajola, fer-hi un petit clotet i posar-hi unes gotes de catalitzador, amassar-ho tot.
Mitjançant un pinzell petit omplir les superfícies a tractar deixant que sobri una mica (efecte gota).
Quan al tocar-ho amb el dit no es nota enganxós ja podem començar a rebaixar amb el paper de vidre (del 40) i farem l’acabat amb el paper de vidre a l’aigua fins a igualar la superfície, procurarem no malmetre el voltant del lloc tractat.
Fem l’acabat posant pasta de polir i fregant fort (circularment) amb un drap de cotó ben net fins aconseguir la lluentor.

 

B): Reparació de rascades i cops on s’ha malmès la fibra de vidre:


* El material necessari és:


1. El mateix que hi ha a l'apartat: A) i a més:
2. “Silionne biaxial”, teixit (roving) de fibra de vidre de gramatge 180 g/m2
3. “Peel ply”, teixit especial que absorbeix la resina
4. “Resina de poliester per a laminar” (si el que volem reparar és de kevlar-carbono ha d’ésser “resina epoxi”).
5. Catalitzador (el mateix que el del Gel Coat)
6. Espàtula adequada a la mida de la reparació
7. Palatina núm. 20 (pinzell pla)
8. Polidora elèctrica (opcionalment es pot polir a mà)
9. Recipient per a reparar amb resina(POT :envàs d’aigua tallat a boca ample)
Polir el tros a reparar, augmentar la zona uns 3cm del seu voltant fins arribar a la fibra de vidre però sense danyar-la, treure la pols i netejar amb “acetona + drap” i ràpidament tornar a netejar amb “aiguarràs” per neutralitzar l’acetona (afecta a la fibra de vidre).
Tallar 2 trossos de “Silionne biaxial” un de la mida de la superfície polida i l’altre una mica més petit.
Tallar un tros de “Peel ply” el doble de la superfície polida.
Posar la RESINA al POT i posar un 2% de catalitzador (segons la calor que faci i la quantitat de catalitzador posat, tenim uns 10 minuts per poder treballar amb la resina), (en el cas de la resina EPOXI es posa aproximadament un 20% de catalitzador) mirar les instruccions del producte.
Amb la palatina posar una capa fina de resina a la part polida, sempre treballeu amb la zona ben neta de pols; posar el tros gran de Silionne, amb la mateixa palatina mulla la tela fins que no es vegin bombolles d’aire, aplicar el segon tros de tela petit de la mateixa manera, posar a sobre el “Peel ply”apressar-lo i aplanar-lo amb la palatina perquè absorbeixi la resina sobrant i no regalimi.
Deixar que s’endureixi, com més temps millor. El temps mínim pot ser d’unes 3 hores (es nota al tacte). Un cop endurit traieu el “Peel ply” estirant-lo amb la ma, polir amb el paper de vidre de “gramig” retirar el polsim ocasionat i després repetir la mateixa operació amb el paper de vidre fi a l’aigua deixant-lo ben fi, assecar i netejar amb un drap net.
Mitjançant l’espàtula aplicar el “Gel Coat”, tota la resta igual que a l'apartat A).


Albert Peralba

Abril de 2006

La llegenda dels ulls de Sirena

L’escriptor Josep Palau i Fabre ( 1917-2008) va estar durant molts anys a Llançà, concretament a Grifeu. Allà hi va escriure una bona part de la seva obra i un nombre important dels seus contes. N’hi ha un situat concretament en aquest Mar d’Amunt. "La llegenda dels ulls de Sirena". És un text molt agradable sobre l’origen d’aquest cargol tant típic d’aquesta zona.

Ens ha agradat i per si no el coneixeu us oferim la possibilitat de gaudir-lo.

Llegeix més...

ATANARJUAT “La llegenda de l’Home veloç”

 Asasara !!!!

Per a tots aquells que els hi agrada o si més no, tenen interès per la cultura Inuit, arriba aquest film a Barcelona. Atanarjuat “ The fast runner”

Més informació:

 

 

Llegeix més...

1908-2008 Centenari de la Costa Brava

 El passat 12 de setembre es van complir 100 anys de la publicació a la Veu de Catalunya , de l’article “Per la Costa Brava” de Ferran Agulló on es parlava, per primera vegada, de la Costa Brava i es feia referència  a les cales i als pobles del Mediterrani, des de la desembocadura del riu Tordera fisn a la frontera amb França. 
 
 Aquest és el nostre mar, tot un privilegi navegar amb ell. 
 Aquí hi ha tots els actes i esdeveniments, que fan referència a la celebració d’aquest centenari.

Font: Patronat de Turisme de la Costa Brava.

Llegeix més...

Joomla templates by a4joomla