Navegació al Segre - Crònica d'en José

11221409 10204410362995019 1650580865415252591 n

Unes noves sensacions i la meva visió del cap de setmana!

Fa un parell d'anys que en Rafel m'insistia per anar a provar les aigües braves i per un motiu o un altra mai havia respòs a la seva invitació. L'any passat l'hi vaig proposar portar els Pagaia's, i és així com va començar a materialitzar-se la idea.


Desprès de ser aprovat per la SAF varem començar a preparar l'activitat, de fet se'n ha encarregat bàsicament en Rafel, gestions amb el club Mig Segre del qual és també soci, gestió dels monitors, gestió de l'allotjament i fins i tot un document força interessant amb les principals bases de les aigües braves.
En cap moment vaig pensar que aquesta proposta reuniria tants voluntaris, i la primera agradable sorpresa va ser el numero de participants: 16 desprès de dues baixes per motius personals.

El dissabte al mati varem fer les presentacions: per un costat 3 instructors i per l'altra els Pagaia. Els instructors d'altissim nivell. En Toni Herrero, 3 vegades olímpic en la modalitat de eslàlom i la Laia Aubert, olímpica també en una altra especialitat molt allunyada de les aigües braves, com és el esqui de fons, i amb uns coneixements impressionants en la disciplina que veníem a descobrir. L'últim instructor no era ni més ni menys que en Rafel que tindria la gentilesa d'ocupar-se dels menys atrevits i d'en Pep que per obligacions del càrrec (assemblea de la FCP) nomes estaria amb nosaltres el diumenge.11535677 10205664130534865 7564425868623766485 n
Desprès d'una curta classe teòrica en Tony i la Laia ens distribueixen el material: caiacs, armilles, pales, cubres i ens porten a la piscina per avaluar la nostra tècnica de paleig, i la seguretat del nostre esquimotatge. Ens hi quedem menys d'una hora, i els instructors fan 2 grups per treballar al riu.
Ens traslladem al riu a uns 100 m de la piscina, al final del canal d'eslàlom. Aquest tram presenta totes les característiques necessàries per els que com nosaltres ens iniciem o per practicants amb molta experiència.
A partir d'aquí comença la realitat de les aigües braves. Entrada i gestió de la corrent, creuar-la, girar dins, remuntar-la, tota la teoria vista 1 parell d'hores abans dins d' un espai d'aigua de 600m².
Desprès d'uns minuts és crea un tercer grup del quan se'n fa càrrec en Rafel per els menys atrevits.
La corrent és un element que si mai hem anat a l'oceà, els caiaquistes del Mediterrani desconeixem, i la seva novetat sorprèn i desconcerta els nostres coneixements. Trobar l'angle just per creuar-la o girar dins és el paràmetre principal que hem de gestionar i efectuar amb decisió.
L'altra cosa important és l' utilització del recolzament alt. Aquesta maniobra desaconsellada en el mar per els riscos que comporta quan no s'executa correctament, és aquí el gest més utilitzat de tots. Un recolzament alt que serveix de pivot per la rotació del caiac al voltant de la pala, i que permet posicionar el caiac dins o fora de la corrent.
Doncs així passarem el matí, aprenen a gestionar la corrent, intentant interpretar-la i fins i tot per alguns començar a trobar-se relativament a gust per provar a ficar-se dins del ruló que hi ha al final del camp d'eslàlom. Sabíem que en John provenia de les aigües braves però desconeixíem el seu talent, i el varem poder descobrir fent tota mena de cabrioles dins del ruló. Els demes que ens vam apropar varem tastar el ruló o més ben dit ens va tastar a nosaltres. Com si de un rodeo és tractes, i que la nostra muntura no aprecies que estiguéssim a sobra, no aguantàvem més de uns pocs segons abans de ser engolits per les aigües, i provar sortosament o no realitzar un esquimo que ens estalviava nedar.
Desprès d'aquests exercicis parem per dinar i descansar, tant les emocions com el físic.

A la tarda és torna a fer 3 grups , dos grups segueixen a la part inferior del canal i l'altra anirà a baixar i treballar dins del canal.
Desprès dels consells de rigor en quant a entrar o sortir de les zones anomenades contracorrent, comencem a baixar el canal. Anem d'una contracorrent a l'altra, intentem creuar d'un costat a l'altra del canal, mirem de remuntar la corrent, de girar dins, en fi, tot una sèrie de maniobres que en Toni executa amb una exquisida finesa, i que els demès excepte en John realitzem amb més força que tècnica. Comencen les primeres bolcades i primers intents d'esquimos. La velocitat de la corrent és tal que l'esquimo ha de ser instantani de lo contrari si busques la correcta posició de la pala, la realització d'una circular, etc, ja has baixat 25 metres abans de treure el cap de l'aigua.
D'aquesta manera els que hem anat al canal passem la tarda, i quan arriba l'hora de plegar sembla que acabem de començar. Recollim el material i ens tornem a l'alberg. Desprès de la cervesa de rigor i un bon sopar, amb els caps bullint i els cossos adolorits no triguem molt en anar a dormir.

L'endemà comencem novament per una sessió de teoria amb aportació de correccions al que els instructors ens han vist realitzar.
Aquesta vegada dos dels grups aniran al canal. El que hi va anar el dia anterior aquesta vegada començarà per un descens complert sense aturar-se a cap contra mentres que l'altra començarà a treballar de contra en contra.
Desprès seguim treballant els creuaments de corrent, els girs, els stops i alguns ens adonem que ja no invertim tanta força en aquestes maniobres. Han aturat el caudal o és que ens esta entrant una mica de tècnica?
Per acabar d'arrodonir el matí i per que tothom baixi el canal, els instructors ens proposen fer unes baixades dins d'unes embarcacions pneumàtiques.

Com en qualsevol trobada Pagaia ha arribat un dels moments més important de l'activitat, un bon dinar i unes quantes rialles recordant els moments viscuts durant aquest dos dies.
Quan ens adonem que s'ha acabat el cap de setmana, la majoria de nosaltres ja esta pensant en tornar-hi, sembla que en Rafel ens ha contagiat!!

Per acabar hem de donar les gracies a en Toni i la Laia, per haver-nos introduït en aquesta modalitat que nosaltres caiaquistes del Mediterrani ens convé provar per treballar algunes tècniques que habitualment no fem servir molt, però que ens seran de gran utilitat quan anirem a l'oceà.

Vull agraïr personalment en Rafel per haver insistit en portar-me al riu i haver permès que els Pagaia en fossin, i per la seva aportació en la preparació de l'activitat en la qual ho ha gestionat tot.

He viscut un gran cap de setmana Pagaia!!
José

 

Enllaç a la crònica d'en Rafa

Joomla templates by a4joomla